Teknologi og sanser

For mennesker med demens er det altafgørende at sanserne bliver stimuleret tilpas og korrekt. Det er derfor vigtigt, at al stimuli kan justeres, så det både kan slukkes helt og skrues op til det niveau, der er hensigtmæssigt for den enkelte.

Såkaldte “snoezelen”-rum med mange slags regulerbar sansestimuli er blevet benyttet flere steder, og er rum hvor man kan få stimuleret flere forskellige sanser på én gang, som fx lugtesansen, lyttesansen, smagssansen og synet. Her kan der både skrues meget op for alle stimuli, hvis der er behov for det, mens der også kan skrues helt ned for det hele, hvis en beboer har brug for fuldkommen ro i både krop og hoved.

Musik er et vigtigt redskab til at stimulere beboernes høresans. Der skal være mulighed for at lytte til musik i alle rum og det skal kunnes skrue op og ned efter behov. Musikterapi kan nemlig hjælpe til at berolige selv nogle af de mest aggressive beboere.

Samtidig kan et effektivt hjælpemiddel være personlige spillelister, der indeholder musik og lyde fra beboerens liv. Det har vist sig at være et rigtigt stærkt redskab, der kan fremkalde minder og livsglæde hos beboeren, som ingen andre redskaber har kunne.

OBS: Dette emne er uddybet i artiklen Musik og Dans.
For at stimulere synet og ørerne og evt. kalde minder og oplevelser frem i beboernes bevidsthed, kan man benytte sig af store og små interaktive skærme, hvorfra der også kommer lyd. Dette kan også bruges til at skabe virtual reality oplevelser – eksempelvis til beboere der har sejlet eller cyklet hele deres liv, som igen kan få en følelse af at være på vandet eller køre på vejen.

Måske det endda også er muligt at lave vægge med sansestimuli, herunder lyd, lys og lugt, der skifter efter årstid og tid på døgnet.

Lydbøger er også et effektivt værktøj, der kan berolige og underholde beboere uden de selv skal gøre en indsats og uden mange andre sanser også stimuleres samtidig, som de gør, hvis de fx ser film eller læser bøger.

Som der også står beskrevet i artiklen “En god nattesøvn” kan lysteknologi være behjælpelig med at hjælpe beboere med at falde til ro og få styrket deres døgnrytmer, hvis der er behov for dette.

Som beskrevet i artiklen “Teknologi og berøring” kan forskellige teknologiske hjælpemidler også bruges til at stimulere føle-sansen.

Links
http://www.alzheimer.dk/nyheder/musikterapi-beroliger-demente
http://www.aliveinside.us/#land

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *