SEKSUALITET, PARFORHOLD OG DEMENS

 

Seksualitet, parforhold og demens

Mennesker har et grundlæggende behov for kærlighed, ømhed og sex, uanset hvor de er i deres liv. Seksualitet er ikke en størrelse, der begrænser sig til sex, det rummer også aspekterne ømhed, intimitet, kys, kram, berøring etc. Denne artikel fokuserer dog især på behovet for sex i et parforhold, hvor den ene part er syg med demens.

Der er, groft skåret, tre problemstillinger i et parforhold, hvor den ene partner er syg med demens:

  1. Den syge har ikke behov for sex, men den raske partner har. Sexuelt samkvem kan virke som om det har en grad af tvang, da den ene part ikke er ved sine fulde fem. Løsningen kan være at den raske partner får dækket sit seksuelle behov på en anden måde end med den syge partner, fx. får sig en anden kæreste, elsker eller opsøger en prostitueret.
    Den syge partner vil dog højst sandsynlig stadig have brug for berøring, omsorg og nærhed. En måde at opfylde begge parters behov kan fx. være at lære den raske partner at give massage og at tilskynde til, at partnerne holder i hånden, kysser, krammer, er kærlige og måske sover sammen.
  2. Den syge part har behov for sex, men den raske partner har ikke lyst til at imødekomme dette, måske især fordi denne har fungeret som primær omsorgsperson i mange år. Især hos mennesker med en frontotemporal demenssygdom, kan den seksuelle drift blive stærkere. Dette kan opleves som meget grænseoverskridende, ikke kun for partneren, men også for medarbejdere og andre beboere. Som i tilfældet ovenfor, kan en måde at opfylde begge parters behov være at lære den raske partner at give massage og tilskynde til, at partnerne holder i hånden, kysser, krammer, er kærlige og måske sover sammen. Parforholdet kan stadig godt rumme aspekter af seksualitet, selvom partnerne ikke har sex.
    Hvis den syge part udøver grænseoverskridende adfærd, er der flere mulige løsninger, fx at sove med kugledyne, at få professionel massage, Body SDS eller anden form for professionel berøring, at benytte seksuelle hjælpemidler og evt. også samtaler med en terapeut.
  3. Begge parter har lyst til sex, men det kan være svært at finde ro og mulighed for dette, når den ene part bor på plejehjem. Sørg for at giver ægteparret ro, hjælp dem med at få arrangeret kærestetid, få evt. arrangeret et hotelophold eller en ferie, hvor en medarbejder eller en frivillig kan tage med som hjælper. Som i de to andre tilfælde er det også en god idé at den raske partner lærer massage.

Der er også de tilfælde, hvor to mennesker med demens bliver forelskede i hinanden og har lyst til at have sex med hinanden. Det er der ikke noget galt med, så længe det er tydeligt, at det er et ligeværdigt forhold og at begge parter har givet tydeligt tilsagn til sex. Sex skal selvfølgelig foregå uden at genere de andre beboere, og medarbejdere kan med fordel hjælpe kæresteparret til at holde sig på egne værelser, når/hvis de vil have sex.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *