Seksualitet, hudsult og demens

Seksualitet er ikke kun noget, der er forbundet med erotik og samleje, det kan også være ømhed, intimitet, kram og kys – berøring i det hele taget.

Bliver man ikke berørt som menneske kan man blive irriteret, depressiv, humørsyg, livskvaliteten daler kraftigt og immunforsvaret svækkes. Det er vigtigt at huske på, når man arbejder med mennesker med demens.

Mennesker med demens har muligvis haft en ægtefælle eller kæreste de har været intime med, de har været vant til at få besøg af venner, som de har fået knus af og pludselig får de måske ikke så meget berøring som tidligere hvilket kan aflæses på deres humør og deres livskvalitet. At mangle berøring og blive negativt påvirket af det kaldes hudsult.

Hudsult kan afhjælpes blandt andet ved massage, men helt almindelig dagligdags berøring som at give et knus, stryge en hånd, give en skulder et klem etc. kan gøre en stor forskel. Vær som medarbejder, opmærksom på, at du er med til at vedligeholde hverdagsberøring ved fx at give beboere knus eller et lille klem. Fodbade og fodmassage er også en god måde at indføre berøring på. Fællesdans er en anden mulighed.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *