Pårørendeskole – bliv klogere på demens

For de fleste pårørende er det et chok, når nogen i deres nærhed får konstateret demens. Mange ved ikke, hvordan sygdommen arter sig, hvad det betyder for den syge og for de berørte og hvad man kan vente sig. Er man tæt pårørende, fx. ægtefælle, barn eller forælder, er det meget af ens liv, der risikerer at blive forandret. Er man ven, bekendt eller kollega, kan det være, man har en tendens til at trække sig væk, fordi man ikke ved, hvordan man skal håndtere samværet med den syge.

At deltage på et kursus eller et forløb på en pårørendeskole giver større viden og indsigt og dermed ofte større forståelse omkring sygdommen.

På en pårørendeskole eller et kursus, er der undervisning i de forskellige demenssygdomme, de forskellige stadier af demens, følgesygdomme, symptomer, opførsel, medicinering og habilitering. Der er mulighed for at få støtte, få svaret på specifikke spørgsmål omkring ens kære, få råd og vejledning samt ikke mindst mulighed for at tale med andre pårørende i samme situation. Og ikke mindst lærer man, hvordan man behandler mennesker med demens på en omsorgsfuld og forstående måde.

Pårørendeskoler er ikke kun for mennesker, hvis pårørende netop har fået konstateret demens, der er løbende mulighed for at deltage på kurser og i undervisning og få støtte netop dér, hvor man selv og ens kære befinder sig i forløbet.

Der er særlige pårørendeskoler for børn under 18, for forældre, for ægtefæller og for venner/bekendte og kolleger. Der er også skoler og kurser, hvor deltagerne er mere blandede, og også familieskoler, hvor man kan komme som ægtefælle med sine børn og møde andre i samme situation.

Fælles for alle pårørendeskoler er, at det er et tilbud til de pårørende og ikke et tilbud til mennesket med demens. Pårørendeskoler og kurser er tilrettelagt som viden, information og støtte, netop til de pårørende, så de kan få viden og tale om de ting, der påvirker dem, uden at involvere mennesket med demens. Udover viden er der (i Byen for Livet) også undervisning i psyko-education (at tackle alle slags følelser) og i aktionslæring (tackl/øv en situation, tackl følelserne i situationen).

Pårørendeskolerne i Byen for Livet inddrager de gode erfaringer fra pårørendeskoler i både Danmark og udlandet

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *