Pårørendegrupper for venner

Mange venner og bekendte til mennesker med demens trækker sig, når først diagnosen er givet. De forstår ikke sygdommen og de forstår ikke, hvad der sker med deres før så gode ven, der nu opfører sig underligt og siger underlige ting. Da venner og bekendte ofte ikke er i første række af pårørende, vil mange trække sig, for at undgå ubehagelige situationer, og fordi de føler sig utrygge.

Det er imidlertid ikke en tilfredsstillende situation for hverken den sygdomsramte eller de pårørende venner. Et menneske med demens har brug for sine venner, for at huske sin identitet og venner har ofte brug for at hjælpe og ikke få dårlig samvittighed, fordi de ikke magter opgaven. En stor hjælp er at at arrangere pårørendegrupper for venner alene, men også for venner og mennesker med demens sammen. Horsens Kommune har haft gavn af følgende metode: Personen med demens må invitere 9 venner til middag, arrangeret af kommunen, hvor dagsordenen er at få alt ud i lyset, så venner kan blive afskrækkede og personen med demens ikke skal føle sig isoleret og tabubelagt længere. En demensfaglig person er tilstede og hjælper med at svare på spørgsmål.

I Lillehammer har de god succes med at genaktivere venner, som måske har opgivet at have kontakt, ved at skabe rammer for, at de kan deltage i aktiviteter, hvor beboeren deltager i dele, som de stadig kan overskue. En ældre kvinde, der plejede at synge i kor, men som måtte stoppe, da demensen satte ind, er igen blevet inddraget i optrædener og prøver, men på sine egne præmisser. Hun er med til at øve og til at synge, til stor glæde for både sig selv og de andre kormedlemmer, men når det kommer til sociale før og efter, bliver hun kørt hjem, da dette er for udmattende for hende. Det gælder altså om at finde på måder, hvorpå beboerne stadig kan have glæde af tidligere aktiviteter og se gamle venner, bekendte og kolleger, uden at det bliver stressende eller udmattende.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *