Måltidet – et socialt fællesskab

I denne artikel fokuseres der på vigtigheden af det sociale fællesskab omkring måltiderne.

Især det sociale er af stor betydning for et godt måltid og for at få spist. Mange mennesker med demens får ikke spist nok, og at spise alene er som oftest ikke fremmende for appetitten. Der kan selvfølgelig være undtagelser, og hvis nogen enten ikke har lyst eller ikke reagerer hensigtsmæssigt ved at spise sammen med andre, skal de selvfølgelig ikke tvinges. Evt. kan de spise i deres bolig med en medarbejder – så det sociale er tilstede, men i en mindre målestok. En anden mulighed er, at de kan sidde ved et bord for sig selv, i spisestuen, men så de stadig kan lytte og se de andre.

For de beboere, der godt kan sidde sammen og spise, er det vigtigt at medarbejderne hjælper til med at skabe et socialt fællesskab. Det kan starte allerede inden måltidet, hvor man kan invitere dem, der kan, til at hjælpe med at dække bord og allerede dér, starte en samtale om maden, duften, farverne eller andet. Det kan også være, at nogle af beboerne kan få rollen som dem, der inviterer de andre til bordet, ved at hente dem i deres boliger. På den måde skabes fællesskabet allerede inden måltidet er gået i gang.

Under måltidet er det vigtigt at skabe en hyggelig, inkluderende samtale. Da der ofte er stor udskiftning af beboere på plejehjem, kan det være svært for beboerne at starte samtaler med nye mennesker hele tiden. Medarbejderne påtager sig i så fald rollerne, som dem, der skaber samtaler, hvis ingen andre gør. Der er mange forskellige samtale-emner, men nogle oplagte er: maden, lokalhistorie, fælles bekendte, beboernes familier, film, interesser eller historier fra beboernes liv. Det kan også være noget aktuelt, som nogen af beboerne har fulgt med i, fx. OL. Sørg for at tiltale og inkludere alle i løbet af måltidet, men husk også, at ikke alle har lyst til at tale hele tiden. Tal ikke om medarbejdernes arbejdsopgaver, det har som oftest ingen interesse for beboerne. Husk altid den gode tone og manerer under hele måltidet – og lad også humor være en stor del af det hyggelige fællesskab.

Efter måltidet kan proceduren fra før måltiden gentages – nogle af beboerne har måske lyst til at hjælpe med at tage ud af bordet og rydde op, andre vil måske gerne blive ved at sidde og snakke eller flytte til dagligstuen, og andre igen vil måske gerne hjem og kan enten blive fulgt af en medarbejder eller en anden beboer.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *