KÆRLIGHED, PARFORHOLD OG DEMENS

 

Kærlighed, parforhold og demens

Kærligheden kan have trange og svære kår i et parforhold hvor den ene part bliver diagnosticeret med demens. Uanset hvornår i et demensforløb, sygdommen bliver opdaget, vil det være chokerende for begge parter, da det parforhold og den partner, man har kendt, måske næsten hele livet, bliver taget fra én, i hvert fald på den måde, man hidtil har kendt det.

Der er dog stadig en masse ting man kan gøre, for at pleje sit parforhold og sin kærlighed og det er især op til medarbejderne at hjælpe med at rådgive og henvise til andet rådgivning i forhold til parforhold.

Plej parforholdet
Sørg for at opmuntre par, til at holde fast i de aktiviteter og glæder de før har haft sammen. Hvis en specifik aktivitet ikke kan lade sig gøre længere, så forsøg at finde ud af, hvad der kan være en erstatning. Har parret dyrket sport sammen, men er dette fysisk umuligt, så foreslå og hjælp dem til at finde en anden sportsgren. Har de tidligere gået meget i teatret, men har svært ved dette nu, kan det være, de kan have glæde af at at lytte til radiodrama eller se optagelser af teater i fjernsynet. Det kan også være en teatertur er mulig, hvis en medarbejder eller en frivillig kan tage med. Eller I kan måske hjælpe med at arrangere en fællesteatertur med andre par.

Støt op om, at parret bliver ved at tale sammen om småt og stort og hjælp dem til at anerkende, at der vil opstå samtaler med “hukommelses-huller”. Opfordr dem til at grine sammen og huske på, at hele livet ikke kommer til at dreje sig om at den ene part er syg. Det kan også være en rigtig god idé at parret  bliver hjulpet til at lave livsbilleder sammen, så de får talt sammen om deres liv og deres minder.

Berøring
Sexlivet i et parforhold, hvor den ene part er syg med demens, kan hurtigt komme til at glide i baggrunden. Berøring er dog stadig vigtigt for at bevare intimiteten og kærligheden. Vær derfor opmærksomme på, hvad parret kan gøre, for at blive ved at røre ved hinanden og holde fast i den intimitet der via berøring ofte er forskellen på et venskab og et parforhold. En mulighed er, at den raske part lærer at udføre soft massage eller anden form for massage. Undervurder heller ikke effekten af et knus, af at ae eller holde i hånden, eller bare ligge tæt.

Psykologhjælp
Mange par har glæde af at gå til par-psykolog sammen, for at tage hånd om de udfordringer og problemer, der kan opstå i et parforhold. En psykolog kan hjælpe med at håndtere sorgen og forvirringen over den nye situation og give parret værktøjer til, hvordan de kan komme videre, sammen, og lære at leve et nyt liv med demenssygdommen, som en del af parforholdet. Det kan også være gavnligt for den ikke-demente at gå til psykolog alene, gerne den samme, da der er stor forskel på de udfordringer man har sammen som et par, og individuelt som en del af et par. Sørg for, at parret får den hjælp og vejledning, der er nødvendig for at finde en god psykolog.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *