Hensyntagen til individuelle madpræferencer

Den mad vi spiser og tilbereder er en stor del af vores identitet og den kultur vi er vokset op i. På plejehjem i Danmark er det kutyme at servere traditionel, dansk mad. Da den demografiske sammensætning i Danmark har forandret sig kulturelt og religiøst igennem de sidste 40 år, vil beboere på et dansk plejehjem have en større kulturel og religiøs diversitet nu end tidligere. Dermed vil der højst sandsynligt også være flere, der har andre madpræferencer end netop dansk traditionel mad.

For nogle mennesker betyder allergi, religion eller fravalg af bestemte fødevarer en stor del både ifht. deres velbefindende og helbred, men også i forhold til identitet. Disse præferencer skal selvfølgelig imødekommes, også selvom beboeren pga. demens, ikke nødvendigvis kan huske, at det før var en stor del af deres identitet. Her er indflytning og livshistorier fra pårørende af stor vigtighed ifht. overlevering af beboerens præferencer.

Muslimske beboere skal have halalslagtet kød, og serveres der svinekød for ikke-muslimske beboere, skal der tilberedes noget andet til de muslimske beboere. Det samme gælder for jødiske beboere, samt veganere og vegetarer.

Forskellige madkulturerer og præferencer stiller større krav til køkkenet på plejehjem, og i nogle tilfælde vil det muligvis være billigere at få leveret bestemt mad til nogle få beboere, end at imødekomme alle de forskellige behov fra eget køkken.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *