Fritidsaktiviteter

De fleste mennesker har et liv med en eller flere fritidsaktiviteter. En fritidsaktivitet er, som navnet antyder, en aktivitet, der ikke er en del af ens arbejde eller ens hverdagsrutiner, men en aktivitet man laver, når man har tid og lyst og som for de flestes vedkommende er en stor del af deres identitet. Nogen går måske fast til en fritidsaktivitet – det kan være sport, kortspil el. lignende, andre har mere fleksible fritidsaktiviteter som fx. at læse en bog, sætte sig med strikketøj eller lave havearbejde. Nogle fritidsaktiviteter er sociale, andre er noget, man laver alene.

Ved en demensdiagnose er det vigtigt at holde fast i identiteten og altså også de fritidsaktiviteter beboeren før har beskæftiget sig med. For mange kan dette være svært, især fordi det ikke bare er de kognitive funktioner, der svigter, men også de fysiske. Hvor en beboer måske tidligere har strikket meget, er dette ikke længere muligt pga. rystelser, problemer med at se strikketøjet eller ikke at kunne huske, hvordan man gør. Beboeren kan dog godt savne noget i sit liv. Dette kan komme til udtryk på mange måder, men især irritabilitet, agression og rastløshed kan være udtryk for et savn af en aktivitet, der tidligere har været vigtig for beboeren.

Forsøg via beboeren og pårørende at finde ud af, hvad beboeren godt kan lide at beskæftige sig med og hvilke fritidsaktiviteter beboeren tidligere har haft. Hvis det ikke er muligt at genoptage præcis samme aktivitet, kan I måske finde på noget lignende, eller noget nyt, som beboeren har lyst til.

Fællesaktiviteter, der ikke kræver meget fysisk, og som kan være et godt samlingspunkt for beboerne er fx kortspil, at lægge kabale sammen eller spille terninger. Mange mennesker kan huske kortspil og regler, når de får kortene i hånden, fordi de har spillet mange gange tidligere. Og selvom reglerne ikke er helt klare, men beboerne har en hyggelig stund sammen, er det også det værd.

Aktiviteter mellem pårørende og beboere er en god måde at stimulere socialt fællesskab og samvær på tværs af generationer og sygdomme. Det kan være aktiviteter arrangeret af pårørende eller af medarbejdere. Det kan være ude af huset eller inde i huset. Det behøver ikke være noget stort og omstændigt, og kan fx. bare være en hyggelig bingoaften i dagligstuen, der samler alle.

Ældresagen har stor erfaring med at arrangere aktiviteter for både mennesker med demens med og uden pårørende. Kontakt evt. dem for ydereligere inspiration.

 

LInk: http://www.aeldresagen.dk/temaer/sider/deltag-i-demensaktiviteter.aspx

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *