Aktivt hverdagsliv

Alle mennesker har brug for at have en meningsfuld hverdag med forskellige aktiviteter. Hverdagsrutiner og aktiviteter er med til at understøtte identiteten og identitetsfølelsen, og især for mennesker med demens er det vigtigt at fastholde velkendte rutiner og aktiviteter, sålænge det kan lade sig gøre. Mennesker med demens kan have svært ved at huske selv almindelige dagligdagsrutiner, det kan derfor være en god idé at hjælpe med at lave en aktivitetsplan for en dag eller en uge ad gangen, alt efter hvad de kan overskue. Det sidste du skal gøre som medarbejder, er at overtage opgaver som beboeren selv kan klare. Det er langt bedre at hjælpe og lade beboeren klare så meget som muligt selv, da dette er styrkende for identitets- og værdighedsfølelsen. Det kan også være en mulighed at inddrage frivillige til at hjælpe.

Hvis beboeren magter det, kan I inddrage vedkommende i dagligdagsaktiviteter, såsom at dække bordet i spisestuen, hjælpe med madlavning, give en hånd, når der skal laves kaffe, eller måske endda hjælpe med at lave mad. Jo flere almindelige hverdagsrutiner beboeren magter og har lyst til at deltage i, jo bedre. Det giver struktur på hverdagen. Måske kan I endda have et skema med forskellige opgaver for hver dag i ugen? Sørg for at få indarbejdet rutiner, indtil de sidder der. Det kan tage langt tid, men er det værd, da det hjælper til generel bedre tilstand og rehabilitering af beboeren.

Især det at have opgaver, der hjælper fællesskabet, fx. at lave mad eller dække bord til alle, hjælper på følelsen af at være én, der er brug for, i stedet for at være til besvær. Det er også en god måde at få samtaler med beboeren i gang på, så kan man hygge sig, planlægge mad, aktiviteter og lære hinanden bedre at kende. Er der noget, der især optager beboeren, fx. en tidligere gartner, er det oplagt at lægge opgaver indenfor interessefeltet – fx. at vande planter.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *