Æstetisk anretning af mad

Måltider er en stor del af livet, uanset hvor i livet man befinder sig. For mennesker med demens kan mange faktorer påvirke et måltid. I denne artikel fokuseres der på vigtigheden af den æstetiske anretning af mad.

Som hovedregel skal måltidet betragtes som et hjemlig restaurantbesøg, med en vis aura af ritual omkring sig. Forstået på den måde, at æstetikken, etiketten og stemningen fra et godt restaurantbesøg skal være tilstede ved et måltid, men hjemligheden og hyggen skal stadig være i fokus.

Det vigtigt at stimulere sanserne, både visuelt og via dufte og smage, så beboerne bliver mindet om, hvilken situation de er ved at gå ind til. Også anretningen af maden på tallerkenen eller på fadene er vigtigt for at vække sanserne og stimulere appetitten og understøtte forståelsen af situationen. Sørg for at duften af mad spredes i hjemmet inden et måltid og sørg for at samtale om duften med beboerne. På den måde vækkes sanserne inden et måltid. Jo mere indbydende et måltid kan tage sig ud på en tallerken eller et fad, jo større vil appetitten også blive. Sørg for at tallerkenerne er ensfarvede (ikke nødvendigvis hvide), og at maden er smukt og indbydende anrettet og kommer til sin ret. Hvis der bliver sendt fade rundt på bordet, så anret med grønt/tomater/strimler af gulerødder så fadene ser pæne og indbydende ud, også selvom der bliver taget af dem. Farver spiller en væsentlig rolle i madens æstetik, og jo flere farver et måltid indeholder, jo mere indbydende vil det være. Det er derfor en god idé at pynte fx. en gryderet med noget grønt og/eller tomater. Der skal være mulighed for at fjerne tilbehør. Der kan også være friske krydderurter på bordene så alle kan pynte med grønt efter egen smag. Tænk også gerne ind, at retterne har forskellige farver, hvis der serveres mere end en ret; fx. kan hovedretten være kartoffelmos og brændende kærlighed med friske krydderurter og en lille salat på siden. Desserten kan så være rødgrød med fløde og frisk mynte.

Hvis beboeren spiser i eget hjem, så husk at gøre lige så meget ud af anretningen. Sørg for at måltidet er indbydende anrettet på en tallerken og pakket ud af emballage.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *